Кои продукти задължително трябва да миете и кои категорично – не!

Кои продукти задължително трябва да миете и кои категорично - не!
Кои продукти задължително трябва да миете и кои категорично - не!

Кои продукти трябва да си измиват и кои – категорично не се мият? Задавали ли сте си този въпрос?
Оказва се, че аз съм правила всичко напълно погрешно! Някои храни изобщо не трябва да се мият. Дори и изхождайки от добри мотиви, можем значително да увредим на здравето си.

Още от детството ни учат преди хранене да измиваме добре ръцете си и всички продукти. Ние внимателно следим за хигиената, защото тя е ключът към здравето. Запазването на здравето или възникването на заболяване – е резултат от сложните взаимодействия на вътрешните биологични системи на организма и външните фактори на околната среда.

Въпреки това, ние придържаме ли се към всички правила? В някои от тях повечето от нас се заблуждават много!

Досега повечето от нас бяха сигурни, че правят правилно нещата, когато измиват храната преди приготвянето й, или преди храненето. Оказва се обаче, че дори и основавайки се на добри намерения, можем значително да навредим на здравето си, защото за някои продукти измиването, напротив, не се препоръчва!

Кои продукти не трябва никога да се мият?

Реклама
loading...

1. Пиле

Много хора вярват, че преди готвене месото трябва да се измие под течаща вода, за да се отървете от бактериите. Но истината е, че поставяйки пилето под течаща вода или в купа, вие не измивате бактериите, а вместо това заразявате мивката, съдовете, работната повърхност и всички места, където тази вода може да се разпръсне. Една от най-често срещаните бактерии в пилешкото месо е салмонелата. Тя може да причини
диария, треска и болки в корема. Такива симптоми могат да продължат от 4 до 7 дни. Всички бактерии, живеещи в пилешкото месо, се убиват при температура от 165 градуса по Целзий, така че няма смисъл да го миете.

2. Яйца

Яйцата, произведени във фабриките, са покрити със защитен слой, който изолира бактериите и предотвратява разпространението им в други продукти. Ето защо никога не измивайте закупените яйца.

Кои продукти задължително трябва да миете и кои категорично - не!

3. Риба

Точно както в случая с пилето, с измиването на рибата не убивате бактериите, а напротив, способствате за разпространението им по други повърхности.

Кои продукти задължително трябва да се измиват!

1. Буркани преди отваряне

Никога не отваряйте консерви, без да ги измиете предварително! На капака на консервираната храна има голям слой прах и микроорганизми, дори и да не се виждат с просто око, при отваряне те лесно могат да влязат в храната и да предизвикат отравяне и хелминтози. Също така е желателно, ако е възможно, да се измие храната вътре в буркана, за да се изплакне от консервантите, използвани при приготвянето.

2. Плодове и зеленчуци, които се ядат с кората

На това са ни учили още от детството! Много е важно да измиете добре плодовете и зеленчуците! Така не само измивате бактериите, но и консервантите, с които често обработват продуктите в супермаркетите, така че да останат свежи по-дълго. Освен това е важно да ги избършете след това със суха хартиена салфетка!

Вижте още: Нарежете един банан и го сложете в бутилка! Вижте какво ще се случи!

3. Плодове и зеленчуци с кора, която не се яде

Бананите, пъпешите, лимоните и портокалите също трябва да бъдат добре измити преди хранене! Бактериите, които са на кората им, могат да попаднат върху месестата част на плода, когато ги нарежете.

Кои продукти задължително трябва да миете и кои категорично - не!

Не забравяйте също да почиствате добре всички работни повърхности и маси.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас и ще ви помогне да бъдете по-здрави. Споделете тези полезни съвети с приятелите си.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ