15 предупредителни сигнала за рак, които хората забелязват твърде късно

15 сигнала за рак, които хората забелязват твърде късно
15 сигнала за рак, които хората забелязват твърде късно

Когато хората имат фамилна анамнеза за рак, те обикновено са изключително предпазливи и внимателни към здравето си, консултират се с лекар и следват специфичните знаци, за да могат своевременно да предприемат необходимите превантивни мерки.

Въпреки това, много хора не забелязват симптомите, защото в обществото се говори само за няколко вида рак, които обикновено са най-често срещани.

От изключителна важност е хората все повече да се запознаят с превантивните мерки, и по-специално с предупредителните знаци, за да могат да реагират на време.

Знаци и симптоми за рак

Всеки вид има своите симптоми, които зависят от местоположението на раковите клетки. Все пак, има някои универсални симптоми, които са еднакви за повечето видове рак.

1. Промяна в изпражненията

Внезапната промяна в размера на изпражненията, чести диарии или запек, могат да бъдат симптоми на рак в горния храносмилателен тракт. Освен това, възникват постоянни болки в корема.

2. Промени в урината

Ако забележите, че често ходите до тоалетна и имате болка при уриниране, трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като тези симптоми показват рак на простатата или пикочния мехур.

3. Поява на рани

Раните могат да бъдат знак за няколко вида рак, като рак на кожата, рак на устата или генитален рак. Ако забележите някаква болка в тялото, консултирайте се с Вашия лекар.

4. Кървене

Ако забележите кръв в урината, кашляте кръв или имате кърваво изтичане, това може да са признаци на няколко ракови заболявания. Консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.

5. Появата на бучки или удебеляване на някои места по тялото

Ако забележите бучка, промяна в размера или нова бучка, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като това може да е свързано с няколко вида рак.

6. Нарушено храносмилане

Една от най-известните грешки за погрешно диагностицирани симптоми е нарушеното храносмилане, тъй като това е много често срещано състояние при хората.

Въпреки това, най-добре е да се провери и да се направят необходимите изследвания, за да се изключи възможността за рак на горния храносмилателен тракт. Трудности при преглъщане и постоянни болки в корема, също са предупредителни знаци за рак.

7. Промяна в цвета на кожата или странни петна

Всяка промяна в цвета, формата и размера на бенките или нововъзникнали петна по кожата, могат да са признак за рак. Консултирайте се с дерматолог, ако забележите необичайни промени по кожата.

8. Невообичаен растеж на косми

В случай, че забележите необичаен растеж на косми, консултирайте се с Вашия лекар, тъй като посочената промяна в тялото е доста чест симптом на рак. Но не се паникьосвайте веднага, защото това често може да бъде причина и за друго състояние в тялото.

9. Промени в кожата

Промени в кожата могат да възникнат от различни причинители. Въпреки това, ако се появат зачервени, пожълтели или потъмнели части върху кожата, отидете на лекар, за да проверите за какво точно става дума.

10. Болки

Ако имате тежки внезапни главоболия или болки в гърба, това може да са признаци на определен вид рак.

Различните части на тялото са свързани с различни видове рак и всяка хронична болка изисква медицинска помощ.

Вижте още:  Симптоми на инфаркт за които тялото сигнализира 

11. Висока температура/треска

Най-често треската се свързва с ракови заболявания на имунната система, но може също да покаже, че съществуващият рак се е разпространил и в други органи.

12. Загуба на тегло

Ако забележите, че отслабвате прекалено бързо, без да сте на диета, това може да е симптом на рак. Според Американското дружество за борба с рака, повечето пациенти с рак имат внезапна загуба на тегло.

13. Кашлица

Хроничната кашлица или раздразненото гърло могат да са симптоми на рак на дихателните пътища, рак на гърлото или рак на белия дроб. Ако кашлицата не спре, най-добре е да посетите лекар.

14. Необичайна промяна в лимфните възли

Ако забележите необичайно удебеляване и подуване на лимфните възли, потърсете медицинска помощ.

15. Умора

Може да звучи странно, но умората може да бъде предупредителен знак за рак, тъй като това е естествен отговор на имунната система.

Някои видове рак могат да причинят загуба на кръв, което също води до умора. Във всеки случай, ако чувствате хронична умора – консултирайте се с Вашия лекар.

Забележка: По-горе изброените симптоми могат да бъдат симптоми и на други здравословни състояния в тялото, така че не се паникьосвате веднага.

Въпреки това всяка промяна в тялото трябва да се провери от лекар, тъй като успехът на лечението зависи до голяма степен от навременното откриване на болестта.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ