15 симптома на рак, които почти всяка жена игнорира!

15 симптома на рак, които почти всяка жена игнорира!
15 симптома на рак, които почти всяка жена игнорира!

Има няколко симптома на рак, които никога не трябва да се игнорират, дори и да се окаже, че притесненията ви са били напразни. Бъдете много внимателни към тялото си!

Според Световната здравна организация, средно 69,8% от жените на възраст над 50 години са си направили мамография през последните две години, но ракът не винаги попада в скрининг тестовете и определено няма да бъде открит по време на скрининга, ако не го правите редовно. Често, когато жените подозират нещо, страхът им пречи да говорят с лекаря, а това определено е погрешно. Изключвайки фрапиращите случаи, ако смятате, че нещо не е наред с тялото ви, то вероятно е така. Доверете се на инстинктите си за вашето тяло, това може да спаси живота ви.

Ето няколко симптома, които са сериозни, дори и не винаги да означават рак и които хората често се пренебрегват или игнорират, а това може да бъде вредно в дългосрочен план:

1. Хронична кашлица, болка в гръдния кош, хрипове или задух. Няколко видове рак, включително тумори на белите дробове и левкемия, могат да причинят няколко симптома, подобни на лоша кашлица или бронхит. Някои пациенти казват, че болката се простира до рамото и дори надолу по ръката.

2. Промени в гърдите. Повечето бучки в гърдите не са рак, но това не означава, че те не трябва да бъдат преглеждани и изследвани от лекар във всеки случай. Други промени могат да включват: зърна, които внезапно се обръщат навътре, отпуснати зърна, набръчкана кожа (често наричана портокалова кожа) и избледняване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата. Това важи за всички жени, а не само за тези, които страдат от рак на гърдата.

Реклама
loading...

3. Подути лимфни възли в областта на шията, подмишниците или слабините. Затруднено преглъщане. Ако имате подути лимфни възли или трудности при поглъщането на твърди вещества и течности и тези няколко симптома постепенно се
влошават, това може да бъде или гъбична инфекция, или рак на лимфните възли, или на хранопровода – във всеки случай това изисква намесата на лекар.

4. Оток, коремна болка, промяна на навиците на червата, ректално кървене и/или кръв в изпражненията или урината. За жените, подуването е естествено, но ако не изчезне след седмица или две, е време да се обърнете към лекар, особено ако е комбинирано с кървене или непланирана загуба на тегло. Всичко това може да означава рак на яйчниците, но може да означава и рак на дебелото черво, пикочния мехур или бъбреците.

5. Промени по кожата. Ако рождените бенки променят формата / цвета / размера, е време да се прегледате при лекар. Веднага.

6. Киселини. Стресът, алкохола и прекаляването с храната (и всички заедно!) могат да предизвикат киселини в стомаха. Опитайте се да промените начина си на хранене за няколко седмици и да видите дали ще изчезнат … Ако това не стане? Може да имате рак на стомаха, хранопровода или яйчниците.

7. Слабост или умора. Много хора са изтощени поради неспокоен живот, но умора, която просто не изчезва? Това не е здравословно, особено ако се комбинира с някой от другите симптоми в този списък.

8. Промени в устната кухина. Ако пушите, обърнете внимание за бели петна в устата или на устните, тъй като те са знак за орален рак.

9. Тежка менструация или кървене между периодите. Много жени съобщават това като първи показател за рак на матката или ендометриума. Помолете вашият лекар за трансвагинален ултразвук.

10. Болка, особено в гърба. Всеки има болки, така че това често се пренебрегва. Постоянната болка може да сигнализира на мозъка за рак на костите, черния дроб, гърдата и много други видове рак. Консултирайте се с вашия лекар, ако имате необяснима болка, която продължава повече месец.

11. Промени в ноктите. Необяснимите промени в ноктите могат да показват много различни видове рак. Обърнете внимание на измененията в цвета на ноктите, бели или бледи нокти, кафява / черна лента или точка под нокътя. Огъването на краищата на ноктите е един от няколкото симптома  за рак на белите дробове.

12. Болка в корема, придружена от депресия. Тъй като това се случва рядко, такъв симптом също се пренебрегва. Необяснимата коремна болка с депресия може да означава рак на панкреаса. Кога трябва да се безпокоите? Само ако семейството ви има медицинска история или пиете много алкохол, трябва незабавно да се консултирате с лекар. В останалите случаи, ако болката не изчезне след няколко седмици, би било хубаво да се обърнете към лекар.

13. Чести инфекции или треска. Треска, която не може да бъде обяснена и просто не изчезне, може да означава левкемия или друг вид рак на кръвта. Трябва незабавно да съобщите за проблемите си на вашия лекар.

Вижте още: Тази напитка премахва кисти и миоми само за 5 дни!

14. Течения. Лошо миришещо или мръсно течение от влагалището може да бъде симптом на рак на шийката на матката. Тези течения може да настъпят между периодите на менструация или след менопаузата и понякога са примесени с кръв. По-добре е да не се занимавате със самолечение с помощта на лекарства без рецепта, а
да посетите лекар. Най-малкото това може да е инфекция, а повечето от тях не могат да бъдат излекувани без рецепта.

15. Загуба на тегло, без да полагате някакви усилия. Почти всеки иска неговите излишни килограми да изчезнат, но загубата на повече от десет килограма без промени в хранителните навици или без упражнения може да означава голям проблем. Дори и най-неочакваното отслабване – не винаги означава рак, може да е щитовидната жлеза, но може и да бъде рак на стомаха, белите дробове или панкреаса.

По-добре е да грешите, но бъдете внимателни и се консултирайте с лекар при всяко съмнение.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ