Подготовка за зимата! Ето как да замразите царевица, боб и грах.

Подготовка за зимата! Ето как да замразите царевица, боб и грах.

Много домакини започват да се подготвят за зимата в момента, когато има в изобилие пресни зеленчуци. Време е да се погрижим за замразяването им. И ето как да го направите правилно, а след това през зимата да се насладите на свежият им вкус и вид!

Салата, яхния, супа, зеленчуково пюре, гарнитура или самостоятелно ястие – всичко това можете да направите със зеленчуците, които днес ви предлагаме да замразите. Те са идеални за добавяне към почти всяко блюдо. Дори една малка шепа от тези замразени зеленчуци може да оцвети ястието и да направи вкуса му свеж като
през лятото.

Замразяване на зелен грах

Почистеният грах трябва да бъде поставен за замразяване колкото е възможно по-скоро, тъй като той бързо изсъхва, набръчква се и губи привлекателния си вид. Затова не трябва да почиствате граха предварително, по-добре е да махнете шушулките в същия ден, когато го поставяте във фризера.

Подготовка за зимата! Ето как да замразите царевица, боб и грах.

Реклама
loading...

1. Шушулките грах поставете в гевгир и ги изплакнете обилно под течаща вода. Оставете водата да се отцеди. Изсипете граха върху хартиена салфетка или хавлиена кърпа и го оставете да изсъхне напълно.

2. Почистете граха от шушулките. Всички развалени, сухи, червиви зърна и тези, които не са се оформили, не си заслужава да се замразяват.

3. Ако подготвяте зеленчуков микс, добавете граха към останалите съставки и разбъркайте. Разделете на порции, поставете в пакети или контейнери (ако грахът е много млад, така даже е по-добре) и ги сложете във фризера.

Замразяване на царевица на зърна

Има два начина за замразяване на царевицата за зимата: на кочани и на зърна. Най-често се съхранява на зърна. Възможностите за тяхното приложение са много разнообразни. Зърната царевица може да се добавят към супи, яхнии, салати, а можете и да ги ядете точно като растителна закуска или дори десерт – който както
ги обича. За замразяване изберете млада царевица.

Подготовка за зимата! Ето как да замразите царевица, боб и грах.

1. Почистете кочаните от листата и косата. Сложете вода в голяма тенджера и изчакайте да заври. Пуснете в нея кочаните царевица, изчакайте водата да заври и отново и я оставете да къкри за около 5-7 минути.

2. В същото време подгответе още една тенджера с много студена вода. Можете да добавите лед към нея, ако желаете.

3. Изваждайте един по един готовите кочани от врялата вода и ги пускайте в студената за да се охладят. Нека царевицата напълно се охлади.

4. С помощта на остър нож отделете зърната от кочаните. Но се старайте да не доближавате острието твърде близо до кочана, за да не срежете твърдите му влакна.

5. Поставете царевичните зърна на поднос или в тавичка, сложете ги във фризера и ги замразете. След това ги разпределете в торбички. Можете да поставите зърната направо в пластмасови съдове и повече да не ги местите.

Замразяване царевица на кочани

Все пак лятото свързваме не толкова с царевица на зърна в чиста чаша с лъжица, а с тенджера или пара, а отдолу под капака – тази сладка миризма на приготвящи се кочани … Спрете за миг! Ще замразим кочани и ще повторим това през зимата.

Подготовка за зимата! Ето как да замразите царевица, боб и грах.

1. Отрежете стъблото на кочана. Отстранете листата и косата. Изплакнете ги обилно и ги изсушете напълно.

2. Сложете кочаните в торбичките, отстранете въздуха и ги поставете във фризера за съхранение.

3. Такава царевица след това трябва да се вари 25-40 минути: ориентирайте се по готовността й. Пускайте кочаните директно в кипящата вода без да ги размразявате.

Замразяване на зелен фасул

Това е един универсален продукт. Замразеният зелен фасул е подходящ както за независима гарнитура, така и за добавяне към супи, салати, рагу – можете да го поставяте навсякъде. Най-важно е – да е събран навреме, на етапа на млечна зрялост.

Вижте още: Краставички с грах в един буркан – оригинална рецепта!

1. Измийте внимателно шушулките под течаща вода. Можете да повторите това два или три пъти.

2. Шушулките зелен фасул могат да бъдат замразени цели. Но ако ги нарежете на няколко части, те могат да бъдат прибрани за съхранение в по-компактна форма.

3. Разстелете измитият фасул върху суха кърпа. Когато е напълно сух, разделете го на части, опаковайте го и го поставете във фризера.

Подготовка за зимата! Ето как да замразите царевица, боб и грах.

А вие подготвихте ли се за зимата? Споделете тази интересна информация с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ