Студеният душ помага на тялото в изгарянето на мазнини…

257
Студеният душ помага на тялото в изгарянето на мазнини...
Студеният душ помага на тялото в изгарянето на мазнини...

Топлият душ е едно от най-хубавите удоволствия в живота. Но знаете ли, че студеният душ е много по-полезен!

Контрастният душ може да предложи невероятни предимства както за кожата, така и за общото здраве.

Предимствата на студения душ – само след 30 секунди.

1. Подобрява косата и кожата.

Студеният душ е един от най-добрите естествени начини за заздравяване на косата и поддържане на външния вид. Горещата вода има тенденцията да изсушава кожата, а студената стяга порите, предотвратявайки запушването им. Студеният душ може да предотврати замърсяването на порите на кожата и скалпа.

Реклама
loading...

Що се отнася до грижата за косата, студеният душ я прави по-здрава и по-блестяща, тъй като изглажда космените фоликули.

2. Увеличава енергийното ниво.

Да вземеш студен душ непосредствено след събужданезвучи ужасно. Но помага да се увеличи общото потребление на кислород. На свой ред сърдечният ритъм се увеличава и освобождава кръв от тялото. Тогава получаваме повече енергия!

3. Стимулира загубата на тегло.

Студените душове помагат да се стимулира загубата на тегло по абсолютно изненадващ начин. Телата ни се състоят от два типа мастна тъкан: бяла и кафява. Функциите на бялата мастна тъкан са свързани с терморегулацията и формообразуването, образуването на мастни подложки, донор на енергия и др.

Тази мазнина се натрупва в подкожието, долната част на гърба, бедрата и шията и е трудно да се отървем от нея. От друга страна, кафявата мастна тъкан има свойството да трансформира освободената енергия от разграждането на липидите в топлина.

Проучване, проведено през 2009г., показва, че излагането на изключително ниски температури активира кафявата мазнина при 23 пациенти с 15 пъти.

4. Подобрява имунитета и кръвообращението.

Студената вода подобрява кръвообращението, което на свой ред помага в борбата с различни проблеми върху кожата и сърцето.

Когато студената вода навлезе в тялото, тя помага на кръвта да се движи и кара артериите да поемат кръвта по-ефективно. Както обясни д-р Джоузеф Меркола, тя помага за понижаване на кръвното налягане, почистването на запушените артерии, повишаване на имунитета и подобряване на цялостното здраве.

5. Намалява депресията.

Научно е доказано, че студените душове облекчават симптомите на депресия, като действат върху студените рецептори на кожата, които изпращат огромно количество електрически импулси на мозъка. На свой ред помагат да се покачи настроението и имат антидепресивен ефект.

Според проучване от 2008г. студената хидротерапия има аналгетичен ефект без странични ефекти или пристрастявания. Лечението включва 1-2 студени душове, 2-3 минути, а след това 5-минутна адаптация.

Вижте още: 16 страхотни приложения на лимоните, които не знаете

6. Намалява стреса.

Студеният душ намалява вероятността за стрес и дори предпазва от заболявания.

Също така е доказано, че увеличава глутатиона, основният антиоксидант, който поддържа други антиоксиданти да функционират оптимално. Хора, които редовно плуват в ледена вода през зимния сезон, се адаптират към повтарящ се оксидативен стрес.

7. Ускорява болката и възстановяването на мускулите.

Студеният душ веднага след тренировка може да бъде изключително ефективен за облекчаване на мускулни болки.

Установено е, че 24-часов студен душ е ефективен за облекчаване на мускулните болки, 1-4 дни след тренировка с температура на водата от 10 до 15 градуса по Целзий.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ