Наличие на тромб – 6 признака, които не трябва да игнорирате!

Наличие на тромб - 6 признака, които не трябва да игнорирате!
Наличие на тромб - 6 признака, които не трябва да игнорирате!

Образуването на тромб или съсирек в кръвоносен съд, който запушва нормалния ток на кръвта, се нарича тромбоза. Кръвосъсирването е една от най-важните функции на нашия организъм. Всеки път, когато порежете пръста си, настъпва коагулация на кръвта и образуваният съсирек надеждно “запечатва” раната, предпазвайки ви от загуба на кръв.

Въпреки това, кръвните съсиреци вътре в кръвоносните съдове, наречени тромби, могат да ви костват здравето и дори живота! Ето защо е толкова важно да разпознавате първите симптоми на тромбоза и да имате време да направите всичко, за да я предотвратите.

1. Оток на крайниците
Отокът може да служи като сигнал, че кръвообращението е силно отслабено поради блокиране на някоя от вените и така на крайникът не му достига кислород.

Наличие на тромб - 6 признака, които не трябва да игнорирате!

2. Болка в ръката или крака
Ако, например, ви боли ръката или крака и чувствате, че огнището на болката е меко и горещо на допир, това може да говори за наличието на тромб.

Реклама
loading...

 

3. Специфично зачервяване на кожата
Синките се явяват разновидност на съсирена кръв, но те са безобидни. Каквото не може да се каже за червените ивици по кожата, образуващи се покрай вените. Ако видите нещо подобно, незабавно се консултирайте с лекар.

Наличие на тромб - 6 признака, които не трябва да игнорирате!

 

 

4. Болка в гърдите при дълбоко вдишване
Ако имате остра болка, когато се опитвате да поемете дълбоко въздух, е важно да обърнете внимание на тези симптоми. Тяхното присъствие може да сигнализира за наличието на тромб в белите дробове. Понякога те могат да бъдат объркани със симптомите на инсулт, но в случая е по-добре да бъдете прекалено бдителни. Тъй като тромбът в белите дробове може да доведе до емболия, която обикновено завършва с
фатален изход.

5. Недостиг на въздух
Това е още един случай, когато не можете да дишате нормално. И той също свидетелства за възможна тромбоза на белите дробове. Обикновено такъв симптом е съпроводен с главозамайване, повишено кръвно налягане и пулсиращи усещания в гърдите.

Вижте още: Сок от бъз – най-доброто лекарство за сезонни настинки!

Наличие на тромб - 6 признака, които не трябва да игнорирате!

6. Кашлица
Разбира се, не всяка кашлица трябва да се счита за опасна. Но ако не сте се простудили, нямате никакви алергии и изобщо не сте болни, тогава трябва да се отнесете по-внимателно към атаките на кашлицата. Особено, ако те вървят в комбинация с някой от горните симптоми.

Важно е да се разбере, че тромбите са сериозно нещо, което е отнело живота на много хора. Ето защо забавянето или небрежността в този случай могат да бъдат фатални.

Преди да използвате какъвто и да е препарат, средство или метод на лечение, задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ