Защо най-добрите приятелки си приличат помежду си?

187
Защо най-добрите приятелки си приличат помежду си?
Защо най-добрите приятелки си приличат помежду си?

“Сигурни ли сте, че не сте сестри?” е въпрос, който много пъти се задава към близки приятелки. И има напълно логична причина защо е така.

Колко приятелски двойки сте срещали, мислейки си, че са сестри? А, понякога цяла женска компания може да изглежда почти идентично. При това не става дума само за личното възприятие или за еднакви дрехи, които те носят, казват експертите.

Изследването, публикувано в “Society for Personality and Social Psychology”, посочва, че има няколко причини, поради които някои хора изглеждат като изгубени роднини на своите най-добри приятели, а това е особено срещано при жените.

Един от най-важните фактори е чувството на съпричастност, т.е. човешката нужда за връзка с тези, които имат подобни възгледи на нашите, а понякога и изглеждат като нас, въпреки че ние не сме в състояние да го забележим.

Реклама
loading...

Затова често виждаме високи жени в компанията на други дами със завидна височина, две най-добри приятелки със закръглени дупета и скромен гръдния кош, много слабо момиче в двойка с още една подобна на себе си, и др. Това асоцииране не трябва да бъде правило, но често се случва на подсъзнателно ниво.

Вижте още: Бръчки около очите: Използвайте този просто продукт от хладилника!

Втори важен фактор е приспособяването, т.е. избора на подобен грим, прическа и дрехи … отчасти поради същите тенденции, които ни харесват както на нас, така и на най-добрата ни приятелка, но и заради желанието за одобрение от страна на обществото.

Най-интересно от всичко е причината, поради която най-добрите приятелки започват да си приличат и по чертите на лицето, се казва в портала “Психология днес”:

“С течение на времето приятелите биха могли да започнат да си приличат, като използват същите изражения на лицето. Много смях или цупене по идентичен начин може да доведе до леки промени в лицето на човек.”

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ