Какво всъщност е явлението наречено плацебо ефект?

362
Какво всъщност е явлението наречено плацебо ефект?
Какво всъщност е явлението наречено плацебо ефект?

Явлението плацебо ефектът наистина съществува, независимо дали вярвате или не в неговата сила. Доказателство за това са различните научни изследвания, които постоянно се правят в световен мащаб.

Обикновено експериментите се състоят от две групи хора, които изпитват болка в определена част от тялото. Хората от едната група получават истинско хапче, а от другата група – нещо друго, което не е хапче, но изглежда по същия начин.

Процентът на тези, които казват, че болката е намаляла след пиенето на “фалшивото” хапче, без да знаят, че е фалшиво, винаги е малко по-висок от тези, които са пили истинско хапче.

Плацебо ефектът означава, че мислите са тези, които най-ефективно влияят на човек, а не действителните начини за лечение, като хапчета, терапии и дори малки операции. Психолозите от Харвардския университет казват, че пациентите се чувстват по-добре не от терапиите, а по-скоро от посещенията и разговорите с лекаря, както и от определени символи и ритуали, които смятат, че ще им помогнат в нещо.

Реклама
loading...

Почти една трета от пациентите губят симптомите на заболяване или настинка без терапия, а само въз основа на това явление. По време на лечението, те постоянно се надяват, че това, което правят, ще помогне и фокусират мислите си върху него, затова наистина постигат добри резултати.

Вижте още: Не заспивайте с телефон в ръка!Вижте опасните последствия!

В човешкия мозък приемането на хапчета означава, че състоянието се подобрява и мозъкът създава същите химикали, които се създават, когато хапчето се замени с нещо друго (плацебо).

Въпреки че не трябва сляпо да вярвате на всички проучвания, които се правят по света, имайте предвид това, когато при вас се появят симптоми и отидете при лекар.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ