7 начина да помогнете на детето да преодолее срамежливостта

388
7 начина да помогнете на детето да преодолее срамежливостта
7 начина да помогнете на детето да преодолее срамежливостта

Вашето дете говори у дома, a когато e в компания – нe? Това са 7 начина, по които можете да опитате да направите детето по-уверено:

Или може би е напълно пристрастено и седи само до вас?

Според психолозите срамежливостта при децата е много често срещана и нормална. Добрата новина е, че има много начини, по които родителите могат да насърчават малките да бъдат по-отворени.

Не се намесвайте

Когато детето се мъчи да се сприятели с деца на детска площадка, много родители имат нужда да се включат и да му помогнат да се сближи чрез игра с други дечица.

Реклама
loading...

Но според професионалистите това е грешка на родителите. Трябва да оставите детето да се научи да се справя с чувството на неудовлетвореност и да намери начин да се справи със ситуацията.

Това е умение, което ще му е необходимо през целия му живот – не му го отнемайте.

Но, бъдете наблизо

Представете си ситуация, в която оставяте детето си на рожден ден в стая за игри. Уверете се, че сте останали поне за малко, докато свикне с околната среда и да сте сигурни, че се чувства комфортно.

След това излезте и покажете, че ще се върнете и се убедете, че дотогава всичко ще бъде наред и трябва да се забавлява с другите деца.

Подгответе го за новите ситуации

Новите ситуации и хора могат да причинят нервност у децата. Помогнете на детето и му кажете какво може да се случи навсякъде, независимо дали става въпрос за ходене на гости, рожден ден или детска градина и училище.

Обяснете му тези ситуации, за да знае какво да очаква и да не се страхува.

Бъдете за пример

Никога не искайте от детето да направи нещо, което самите вие не бихте направили. Бъдете приятелски настроени с хората, с които се срещате – така детето ще повтори поведението ви.

Но ако не се чувствате комфортно в присъствието на определени хора и имате негативни чувства, не можете да очаквате, че на детето ще му бъде приятно. Независимо дали става въпрос за деца или възрастни.

Не насилвайте нещата

Ако видите, че детето се срамува, не го включвайте незабавно в огромна група деца, където ще почувства още по-голям срам. Можете например първо да поканите едно дете да играят, после да го заведете в парка и ако видите, че детето има желание да играе с повече деца, нека се приобщи.

Не насилвайте нещата, защото по този начин можете да получите обратния ефект.

Говорете открито с детето

Дори не толкова срамежливите деца се сблъскват с подобни ситуации, когато настъпват промените в началното училище или детската градина. Дайте на детето да разбере, че е нормално и от време на време всеки се страхува от нещо и се чувства неудобно.

Също така можете да дадете за пример ситуация, която на вас ви се е случила. Трябва също да му обясните как сте се справили с нея, за да разбере, че всичко е преодоляно.

Вижте още: Аспиринът и неговите уникални приложения в бита

Приемете го такова каквото е

В края на краищата, не всички хора са едни и същи. Някои са по-спокойни, други са срамежливи. Това се случва и при възрастните, не само при децата. Просто се уверете, че детето ви разбира.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ